A kríziskezelés segít visszatérni a megszokott élethez

Az online kommunikáció beépítése a hagyományos szemtől szembeni konzultációba már nemcsak egy megvalósításra váró feladat. A Skype terápia létezik és sikeres. Ennek során, a pszichológusok olyan nem verbális jeleket kapnak, amelyeknek köszönhetően nemcsak hallhatják a páciens mondanivalóját, hanem láthatják azokat az érzéseiket is, amelyeket átél. Az ISMHO (Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége) érdekes tanulmányokat mutat be a Skype terápiában rejlő valódi lehetőségekről, a hagyományos megközelítésekhez képest.

Skype terápia

Skype terápia

Ők komolyan kétségbe vonták vagy teljesen megcáfolták ezen típusú munkára vonatkozó olyan általános hiedelmeket, mint például, hogy a kríziskezelés vagy az öngyilkosság ilyen módon történő megakadályozása lehetetlen. Bebizonyították, hogy vannak sikeres eredmények. Azt az állítást, miszerint a súlyos rendellenességek pszichológia korrekciója lehetetlen Skype terápia révén, szintén megdöntötték. Valójában az online kommunikáció kiváló terület a pszichológusok tapasztalatainak felhasználására.

A válságból való kilábaláshoz változások szükségesek, amelyek mértéke nagyban függ az időzítéstől és a változásokat megakadályozó tényezőkkel szembeni potenciális ellenálló képességtől. A kríziskezelés újabb szintű ismeretek megszerzését igényli. Ezek között érdemes megemlíteni a friss tudás elsajátítását. A lehetőség minimális idő befektetéssel és költségekkel jár, elegendő részt venni hozzá egy képzési programon vagy ezzel kapcsolatos könyveket, cikkeket olvasni.

Ugyanakkor ezt szinte mindenki magától is tudja, hogyan kell csinálni, de senki sem fogja megtenni, mert nem tartja elég fontosnak és hatékonynak. A kríziskezelési konzultációk során az is felszínre került, hogy a válságot leginkább az egyén előtt felmerült probléma által okozott állapotot jellemzi, amit rövid idő alatt és a szokásos módon nem képes megoldani. Így a kritikus helyzetek megoldása, ami a viszonylag könnyűtől a legnehezebb állapotokig terjedhet, a kríziskezelés során különféle belső munkákat igényelnek a kezelt személytől.