A pajzsmirigy alulműködés okait nehéz megnevezni

A nők negyven vagy ötven fölött átesnek a menopauzán és annak kellemetlen tünetein. Azonban sokszor ezeket a tüneteket ténylegesen a menopauza jeleinek gondolják, és bele sem gondolnak abba, hogy a baj komolyabb lehet, vagy az egész folyamat mögött a pajzsmirigy rendellenesség áll. A pajzsmirigy alulműködés egy komoly gond, melyet mindenképp orvosolni kell. Ezt nem kell mondani azoknak, akik már éveket szenvedtek ezen betegség miatt. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, és most egy párat megemlítünk annak érdekében, hogy az olvasó el tudja dönteni, hogy van-e oka tartani a tényleges pajzsmirigy alulműködéstől.

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködés

A tünetek közé sorolható a testsúlynövekedés, megfelelő táplálkozás vagy elegendő testmozgás mellett is, a nemi funkciók felborulása, mint például a menzeszzavar, nemi vágy csökkenése, sőt, súlyos esetben vetélések is előfordulhatnak, illetve a rossz közérzet, ingerlékenység, álmatlanság, idegesség, amely negatív módon hat ki a mindennapos munkavégzésre és sajnos a társas kapcsolatokra egyaránt.

Érthető hát, hogy a pajzsmirigy betegsége nem vehető félvállról, és ezt mindenképp kezelni kell. A pajzsmirigy alulműködés okai, akárcsak a kellemetlen tünetek, változóak lehetnek. A leggyakoribb okok közé sorolható a krónikus gyulladás. A pajzsmirigy helytelen működése legtöbbször a krónikus gyulladás eredménye. Aki ebben szenved, annál megfigyelhető, hogy a szervezet a saját pajzsmirigyszövete ellen kezd ellenanyagot termelni. Ez egy sajátos autoimmun betegség, melynek az oka a mai napig ismeretlen. A Hashimoto thyreoiditis betegség is ilyen jellegű, amely egy roppant kellemetlen krónikus limfocitás pajzsmirigy gyulladás. A kutatók több éve dolgoznak már ennek a betegségnek a teljes kielemzésén. Sajnos sokszor a veleszületett pajzsmirigy rendellenesség is a gond okozója lehet. A pajzsmirigy gyakran hiányos fejlettséggel járhat, azonban a hormon előállításának a zavara vagy épp a jódtranszport rendellenessége is előidézhet veleszületett pajzsmirigy alulműködést. A pajzsmirigy alulműködés okai mai napig gyakran ismeretlenek.