Magyarország munkanélküliség szempontjából kettészakadt

Az Európai Unió statisztikai hivatalát Eurostatnak hívják, ez a hivatal számtalan érdekességet publikál, olyan dolgokat kutat fel a különböző tagállamok kapcsán, amelyek fontosak lehetnek gazdasági vagy más szempontból. Az elmúlt évet tekintve idén jelentette meg az Eurostat a munkanélküliséggel kapcsolatos statisztikáit, amelyből az derül ki a Magyarországgal kapcsolatos részből, hogy Budapesten, valamint a Dunántúlon látványos javulás figyelhető meg ilyen téren, az ország keleti oldalán pedig romlott a helyzet.

Munkanélküliség

Munkanélküliség

A teljes Európai Uniót figyelembe véve olyan érdekességek derülnek ki, hogy azok az európai régiók, amelyek a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkeznek, szinte kivétel nélkül Németország területén helyezkednek el. A legmagasabb mutatókat itt a déli országok jegyzik, Spanyolországban és Görögországban vannak ezek a régiók, illetve egy Franciaországban is. Magyarországra visszatérve, a hivatal szerint 2012-ről 2013-ra csökkent a munkanélküliségi ráta, azonban nem jelentős mértékben, 10,9 százalékról csökkent 10,2 százalékra.

 

Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon hasonló mértékben csökkent a munkanélküliség, előbbi esetében 9,2 százalékról 8,7-re, míg utóbbinál 9,8-ról 8,8 százalékra esett vissza. Nyugat-Dunántúlon picit nőtt, azonban még mindig alacsony a ráta, 7,4 százalékról nőtt 7,8-ra, míg a Dél-Dunántúlon 12-ről 9,1 százalékra esett vissza ez a mutató. Dél-, valamint Észak-Alföldön romlás figyelhető meg még úgy is, hogy az Alföld és Észak összességét tekintve 13,5-ről 12,9 %-ra esett vissza a munkanélküliség aránya.