A munkanélküliség helyzete napjainkban

Hazánkban jelenleg is sok olyan személy található meg, aki szeretne és tudna is dolgozni, viszont nincs rá lehetősége. A munkanélküliség megoldásra vár , hiszen aki egészségügyileg megfelel rá, és mégsem dolgozik, az munkanélkülinek számít. Léteznek a bejegyzett munkanélküliek, illetve azok, akik nincsenek regisztrálva a helyi munkaügyi hivatalnál. A regisztrált munkanélküliek hazánkban is részesülhetnek különböző segélyekben, ezért lényeges figyelni arra, hogy aki nincs bejegyezve az illetékes hivatalnál, regisztráltassa magát. A munkanélküliség minden egyes esete más és más, ezért fontos utána olvasni a különböző lehetőségeknek.

Munkanélküliség

Munkanélküliség

A munkanélküliség helyzete rossz hatással van úgy a gazdaságra, mint az egész társadalomra. Magyarország Alaptörvénye különböző cikkekben fogalmaz a munkanélküliség helyzetének a javításáról. Ebben szerepel például az is, hogy az ország törekszik a fiatalok és a szülők munkahelyi védelmét biztosítani, hogy minden egyes személy, aki valamilyen okból kifolyólag nem tud dolgozni, megfelelő támogatásban részesüljön. Nagyon fontos jelenteni a legközelebbi munkaügyi hivatalnál azt, ha valaki olyan betegséggel küzd, amely gátolja az eredményes munkavégzésben, mivel a helyzete feljogosítja a segélyek igénylésére.

 

A munkanélküliség több típusát is megkülönböztetjük, amelyben például szerepel az abszolút munkanélküliség (kevés munkahely, sok lakos), technológiai munkanélküliség (a humán erőforrást a gépek cserélik fel), és ez csak néhány szelete a munkanélküliség típusainak. Lényeges kihasználni az aktuális álláshirdetéseket, gyakran elmenni interjúkra, hiszen a munkanélküliség helyzete javulhat ezeknek a lehetőségeknek az igénybevételével.