A wok serpenyő a kínai fémedény

A legtöbben az olyan serpenyőket szeretik, amelyek több recept kivitelezésére alkalmasak lehetnek a konyhában, legyen szó rántott húsról, párolt zöldségről vagy akár natúr csirkemellről.

Wok serpenyő

Wok serpenyő

A wok serpenyő erre tökéletesen alkalmas, hiszen lehet benne bő olajban sütni, párolni, pirítani, de még főzni és gőzölni is. Ezt a serpenyőt a kínaiak találták fel. Egyik legnagyobb ismérve a kissé gömbölyded forma egy hosszú fogóval ellátva.

Manapság a wok serpenyőt márvány bevonattal készítik és általában fedővel is ellátják. Ezek már általában tapadásmentes bevonattal, valamint indukciós talppal készülnek.

Azonban arra nagyon oda kell figyelni, hogy a wok serpenyő felületét szigorúan tilos megkarcolni. Ennek elkerülése érdekében jó, ha olyan konyhai eszközöket használunk, mint a fakanál vagy ennek a szilikon változata. A wok serpenyőt lehet több méretben is kapni, de az általános arány a 30 centiméter. Természetesen ezeket az otthoni konyhákban használják, míg óriási, kétszer nagyobb társaikat inkább az éttermekben.