A talpas csapágyház speciális kialakítása

Első ránézésre nincs benne semmi különleges, de ha megvizsgáljuk a részleteket, akkor egyből lehull a lepel és nyilvánvalóvá válik, hogy miért ennyire elterjedt ennek a típusnak az alkalmazása.

A talpas csapágyház erősen rögzíthető a tengelyhez, amiben általában egy Y csapágy dolgozik, ami képes az elfordulásra, ezzel rengeteg energiát el tud nyelni. De mégis miért olyan tartósak a talpas csapágyházak?

Elsősorban azért, mivel a speciális rögzítés miatt, a tervezőknek sikerült lelassítaniuk a korroziót azzal, hogy a golyó csak egy pontban érintkezik. A másik dolog pedig a tömítés, ami a külső gyűrűhöz van rögzítve. Ez ellenáll a hőnek és az olajnak, annak ellenére, hogy műanyagból van.

A belső gyűrűn pedig egy bordázott, fröccsenés védőlemez található. A bordák természetesen nem a dizájn miatt lettek kialakítva, hanem azért, hogy taszítsák a szennyeződéseket forgás közben, az általuk keltett légáramlat segítségével. Mivel a talpas csapágyházban a kenőanyag szétterül forgás közben, ezért plusz tömítésként szolgál.