A megfelelő fejlesztő játékok gyerekeknek

Minden fejlődési szakasz a gyermekkorban egy olyan nehézségi lépcsőfok meglépését jelenti a gyermek számára, amire érett, viszont még ismeretlen számára és maga a megismerés feladata által fejlődik. A fejlesztő játékok gyerekeknek ugyanezt az alapelvet követik.

fejlesztő játékok gyerekeknekOlyan nehézség elé állítják a gyermekeket, amit ha megoldanak, maga a cselekvés a fejlődésben való előrelépést foglalja magában. Ezért is különösen fontos, hogy megfelelő fejlesztő játékot adjon a kezébe a felnőtt. A játék dobozának oldalán vagy hátoldalán feltüntetik a gyártók, hogy milyen kortól ajánlja azt.

Ez mindig nagyon jó irányadó, viszont javasolt a felnőttnek átböngészni, hogy a fejlesztő játékok gyerekeknek milyen feladattal fogják szembeállítani. Vajon a gyermek megérett már arra, hogy például egy komplex szabályrendszerrel működő játékkal jól elszórakozzon?

Szórakoztatónak találhatja így is, viszont a fejlesztő erejét nem tudja kifejteni, mivel ezek a fejlesztő játékok gyerekeknek úgy vannak kialakítva, hogy a szabálynak megfelelő, ami segít a fejlődésben. Ha a gyermek nem tud még a szabályok szerint játszani, akkor nem úgy fejlődik, ahogyan azt a játék ígéri.