Az üvegművészet fontossága

Az üveg készítésének technológiája régre nyúlik vissza. Amióta készítenek üveget, azóta van jelen a társadalmakban az üvegművészet is. Gondoljunk csak a nagy katedrálisokra a franciáknál vagy az angol szigeteken. Az üveg elkészítése sok időt igényel, hiszen remek mestermunkára ad tanúbizonyságot.

üvegművészetSzép megdolgozásukon több akkori mesterember dolgozott és rengeteg pénzt öltek bele. Az olasz és német üvegfújók és mesteremberek nevei beleíródtak a történelem könyvébe. A jénai üveggyártás példázatát sok helyen emlegetik.

Jéna német város nevéhez fűződik az igencsak hőálló és tartós üveg gyártása. Magyarországon Hefter László üvegművész nevét sokan ismerik. Üvegképei sok klasszikus és absztrakt jelenetet alkotnak meg és művészi tehetsége kiemelkedő.

Régi üvegfestményeket és ablakokat is restaurál, amelyek a Magyar Művészeti Múzeum vagy a Budavári Mátyás Templom ékeinek minősülnek. Az üvegművészet ma is élő és terjedő irányzat. Sok odaadást és türelmet igényel, de az egyes alkotások megérik a pénzüket.