Bababiztonság komoly kérdése

A szülők egyik visszatérő rémálma az, hogy olyan balesetet szenved a gyermekük, amelyet elkerülhettek volna. Az előre tekintés érdekében már egész pici kortól olyan balesetmegelőző szerkezeteket vásárolnak és olyan óvintézkedéseket tesznek, amelyet a bababiztonság érdekében tesznek.

baba_biztonsagÚgy lehet igazán felszabadult a kicsi és a szülő is, hogyha olyan környezetben játszhat, mozoghat és tevékenykedhet, ami nem veszélyes reá. Ehhez feltétlenül fontos a felnőttek előrelátása és komolysága a lehetséges balesetekkel szemben.

Hiába bagatellizálják el azt, hogy például az asztalok nem lekerekítettek és nem valószínű, hogy nekimegy a gyermek és megsérül. Hiába gondolkodnak így, mivel a baj egy pillanat alatt megtörténik, és súlyosabb, mintha sarokvédő lett volna azon az asztalon. Annak a lehetőségét sem szabad lekicsinyelni, hogy a fiókokban és a szekrényekben lévő dolgokat, amelyek veszélyesek lehetnek a gyermekre, nem zárják el, mondván, hogy „úgyis figyel rá valaki”.

A kíváncsiság ennél hatékonyabb, mivel a gyermek akkor nyitja ki azt, amikor a szülő nem figyel. Ilyenkor, ha nincs gyerekzár, akkor balul sülhetnek el a dolgok. A bababiztonság tehát nem egy olyan kérdés, amelyre legyinteni kell, hanem olyan, amely fontos segítője lehet a családnak azáltal, hogy a baleseti kockázatokat csökkenti.