Mi az a munkaerő-kölcsönzés és mire jó? – 1. rész

A munkaerő-kölcsönzés egyre népszerűbb már Magyarországon is, azonban a legtöbb cég nem arra használja mindezt, amire valóban megfelelő megoldást jelentene. Érdemes jobban is megismerni ezt a kérdéskört, hiszen csak a pontos részletek ismeretében lehet döntéseket hozni ezzel kapcsolatban. Magát a munkaerő-kölcsönzést egy háromoldalú jogviszonyként lehetne leírni. Szükség van egy munkavállalóra, aki munkaszerződést köt a kölcsönbe adó céggel, egy olyan szándékkal, hogy munkát végezzen egy harmadik cégnél, ami lehet egy vagy több vállalat is.

Munkaerő-kölcsönzés

Munkaerő-kölcsönzés

Az a cég, amelyik a kölcsönbe adással foglalkozik, komoly és felelősségteljes munkát kell végezzen, hiszen az a feladata, hogy megfelelő munkaadókat kutat fel, ahol kedvező körülmények között dolgozhat a munkavállaló. Ezeki mellett a munkavállalókat a saját állományukba veszik fel, majd ellát minden olyan adminisztratív, valamint pénzügyi feladatot, ami ezzel kapcsolatos. Így a munkavállaló nem a munkaadóval köt munkaszerződést, hanem a kölcsönbe adó céggel. Fontos figyelni arra, hogy mire is alkalmas ez a megoldás és ezeket az előnyöket kihasználni, hiszen rengeteg cég olyan módszerekre próbálja felhasználni, amelyekből csak hátrányokat szenvedhet el.

 

Az egyik legfontosabb előnye a munkaerő-kölcsönzésnek, hogy szabadon lehet gazdálkodni a munkaerővel. Ez egy rendkívül jó megoldás azokban az esetekben, ha többletkapacitás miatt több munkaerőre van szükség, vagy amikor a betegség, esetleg gyerekvállalás miatt van szükség egy új alkalmazottra.