Mit jelent a munkavédelem?

Legyen szó gyári futószalag melletti, szerelői vagy építkezési munkáról, minden esetben fontos a munkavédelem. Mit is takar a munkavédelem fogalom? A foglalkoztató kötelessége, hogy biztosítsa az alkalmazottaknak az egészséges és biztonságos munkakörülményeket.

Ennek része a megfelelő szakképesítés, a foglalkoztatott fizikai és mentális állapota, a balesetek elhárítása, biztonságos és egészséges környezet, de a megfelelő munkaruházat biztosítása is. Az előírásokat nemcsak a cégnek, hanem a dolgozóknak is mindig, minden körülmények között be kell tartaniuk.

A munkavédelem fogalma

A munkavédelem fogalma

Ennek része az eszközök és a munkaruházat rendeltetésszerű használata. Fizikai veszélyforrások, ahol kiemelten fontos a biztonságos körülményeket megteremteni: csúszós padló, éles felületek, magasban végzett munka, zaj, poros levegő, mérgező anyagok, stb.

Fontos a megfelelő ruházat, ilyenek a munkavédelem során használt lábbelik, bakancsok, köpenyek, nadrágok, védőszemüvegek, védőkesztyűk, aláöltözet. A munkavédelem ugyanúgy lényeges egy irodai környezetben is. Ott általában védőruházat szükségtelen, de a veszélyforrásokat minimálisra kell csökkenteni.