Munka

Amikor a munkanélküliség pszichológushoz vezet – 1. rész

Nem mindenki tudja felemelt fejjel, rezzenéstelen arccal elviselni napról napra, hétről hétre azt, hogy nem rendelkezik állandó munkahellyel és a folyamatos próbálkozások újra és újra visszautasítást szülnek. A munkanélküliség nemcsak abból a szempontból nehéz és kellemetlen, mert nincs meg az állandó jövedelmi lehetőség, valamint a stabilitás. Lelkileg is hihetetlenül nehéz elviselni a munkanélküliséget hosszútávon. Sokan lelkileg teljesen beleroppannak ebbe a helyzetbe és a pszichológus felkeresése sem ritka ilyen esetekben.

Munkanélküliség

Munkanélküliség

Olvasd tovább

A munkaerő-közvetítés jelenleg Magyarországon

A munkaerő-közvetítésre a cégeknek van szükségük. Minden típus igényelhet efféle szolgáltatásokat a kisebb vállalkozásoktól egészen a nagyokig. A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégek szerepe az, hogy olyan új munkatársakat ajánlhasson a vállalatoknak, amelyek megfelelnek minden felmerülő elvárásnak. A legtöbb ezzel foglalkozó cég nemcsak felkutatja az ország egész területén a potenciális új munkatársakat, hanem ki is választja a leginkább megfelelőket.

munkaero-kozvetites

Munkaerő-közvetítés

 

Olvasd tovább

Mi az a munkaerő-kölcsönzés és mire jó? – 2. rész

A munkaerő-kölcsönzés kiváló megoldás lehet némely esetben, azonban csak akkor, ha megfelelően van felhasználva. Nem kötelező állandó munkaviszonyban alkalmazni azt, aki ilyen típusú munkaerőként érkezik egy céghez, így például megfelelően ki lehet próbálni az új munkaerőt, sőt, szükség esetén a próbaidőt is meg lehet hosszabbítani. Abban az esetben, amikor csak költségeket szeretnénk megtakarítani, a munkaerő-kölcsönzés egyáltalán nem alkalmas.

Munkaerő-kölcsönzés

Munkaerő-kölcsönzés

Olvasd tovább

Mi az a munkaerő-kölcsönzés és mire jó? – 1. rész

A munkaerő-kölcsönzés egyre népszerűbb már Magyarországon is, azonban a legtöbb cég nem arra használja mindezt, amire valóban megfelelő megoldást jelentene. Érdemes jobban is megismerni ezt a kérdéskört, hiszen csak a pontos részletek ismeretében lehet döntéseket hozni ezzel kapcsolatban. Magát a munkaerő-kölcsönzést egy háromoldalú jogviszonyként lehetne leírni. Szükség van egy munkavállalóra, aki munkaszerződést köt a kölcsönbe adó céggel, egy olyan szándékkal, hogy munkát végezzen egy harmadik cégnél, ami lehet egy vagy több vállalat is.

Munkaerő-kölcsönzés

Munkaerő-kölcsönzés

Olvasd tovább

Magyarország munkanélküliség szempontjából kettészakadt

Az Európai Unió statisztikai hivatalát Eurostatnak hívják, ez a hivatal számtalan érdekességet publikál, olyan dolgokat kutat fel a különböző tagállamok kapcsán, amelyek fontosak lehetnek gazdasági vagy más szempontból. Az elmúlt évet tekintve idén jelentette meg az Eurostat a munkanélküliséggel kapcsolatos statisztikáit, amelyből az derül ki a Magyarországgal kapcsolatos részből, hogy Budapesten, valamint a Dunántúlon látványos javulás figyelhető meg ilyen téren, az ország keleti oldalán pedig romlott a helyzet.

Munkanélküliség

Munkanélküliség

Olvasd tovább

A magyarországi munkaerőpiac az elmúlt években

Az elmúlt években minden jel szerint minimálisan nőtt a magyar munkaerőpiac, erre engednek következtetni a foglalkoztatás alakulásáról kiadott statisztikák az elmúlt időszakban. A főbb tendenciák között 2009 óta azt figyelhetjük meg, hogy nőtt a munkakínálat, azonban mégsem erősödik túlságosan a munkaerő-kereslet. A munkaerőpiachoz tartozik az is, hogy minimális módon csökkent a versenyszférában foglalkoztatottak száma az elmúlt években, ami igazán szembetűnő, az a 2009–2012 között végbement csökkenés.

Munkaerőpiac

Munkaerőpiac

Olvasd tovább

Hasznos információk a munkaerő-keresletről

A munkahelyteremtés mindig lehetővé teszi, hogy az emberek állásokat foglalhassanak el. A munkaerő-kereslet a munkahelyek biztosítása, ezek lehetnek teljesen új munkahelyek vagy már meglévő állások üresedései. Ahhoz, hogy valaki el tudjon foglalni egy adott munkát, mindig meg kell felelnie néhány feltételnek. Vannak esetek, amikor szakképesítésre van szükség, van, amikor szükséges betölteni egy adott korhatárt, ez általában a 18. életév.

Munkaerő-kereslet

Munkaerő-kereslet

Olvasd tovább

A munkaerőpiac legfontosabb tudnivalói

Rengeteg olyan gazdasági kifejezésről tudunk, amely néha idegennek tűnik, pedig a jelentése nagyon egyszerű. A munkaerőpiac a munkagazdaságtan része, amely tulajdonképpen nem más, mint a munkát keresők és a munkaadók közötti tevékenység. Lényegében annyit jelent ez, mint egy piaci vásárlás, csupán ebben az esetben a munkakeresők foglalják el a munkát biztosítók álláslehetőségeit.

Munkaerőpiac

Munkaerőpiac

Olvasd tovább

Megismerkedés a munkaerő fogalmával

Ahhoz, hogy javakat állíthassunk elő, szükség van a termelési tényezőkre, amelyek tartósan kell rendelkezésre álljanak és munkát kifejtsenek. A három legfontosabb ilyen tényező a munkaerő, a tőke, valamint a föld. A munkaerő azokat az emberi képességeket foglalja magába, amelyeknek szerepe van a javak előállításában, vagy feldolgozásában. A szakemberek véleménye eltér azzal kapcsolatban, hogy a szellemi tőke különválasztandó-e ettől, vagy együtt kell beszélni ezekről.

Munkaerő

Munkaerő

Olvasd tovább

A munkanélküliség helyzete napjainkban

Hazánkban jelenleg is sok olyan személy található meg, aki szeretne és tudna is dolgozni, viszont nincs rá lehetősége. A munkanélküliség megoldásra vár , hiszen aki egészségügyileg megfelel rá, és mégsem dolgozik, az munkanélkülinek számít. Léteznek a bejegyzett munkanélküliek, illetve azok, akik nincsenek regisztrálva a helyi munkaügyi hivatalnál. A regisztrált munkanélküliek hazánkban is részesülhetnek különböző segélyekben, ezért lényeges figyelni arra, hogy aki nincs bejegyezve az illetékes hivatalnál, regisztráltassa magát. A munkanélküliség minden egyes esete más és más, ezért fontos utána olvasni a különböző lehetőségeknek.

Munkanélküliség

Munkanélküliség

Olvasd tovább